Vissza a Főoldalra

AZ ÁLLATORVOS VÁLASZOL

Kérdező:

Kérdés:

Kedves Dr. Úr!

Lovamnak immár 3. éve ínszalag problémái vannak. Kanca, 14 éves
lesz , 4 éves korától versenyzik. (nem folyamatosan)
Általában az egész szezont (május-október) végig versenyezi (B1-B2)
kategóriában, 80%-ban hibátlanul, szinte minden versenyén helyezett
volt.
Idén 5 versenyt nyert. Ám a szezon vége felé a 3. éve mindig elszakad
az egyik lábába az ínszalag. Mindig másikba.
Nem értjük edzőmmel a problémát! 4 éve van nálam,és nagyon
vigyázok rá. Karámba nem jár, a boxban fáslizva van,munkába
munkafáslit használok vagy ínvédőt.
Vettem neki, leg tendet, mineral pastet, és a Veredus gyógyhatású
készítményét. Nem tudom használnak-e. Jelanleg kap ilyen Gelenk kur-
nevű készítményt is. Tudna valamit javasolni,ami segíthet?
Hogy lehet az ínszalagokat erősíteni?
Jelenleg pihen (3 hónapja) Kurucz doktor javaslatára sétál kb. napi
negyed órát. Remélem jövőre nem folytatódik a rossz sorozat,ezt
szeretném valahogy megakadályozni,tudna nekem segíteni?
válaszát előre is köszönöm,

Válasz:

Sajnos nem tudok olyan biztos módszert, amivel egy ilyen ínprobléma
előfordulását biztosan ki lehet védeni. Néhány szempontot azonban
felsorolok, ami a megelőzésben segíthet:

1. Nagyon fontos a problémás szervezetű, lábszerkezetű lovaknál a munka
megfelelő módon való felépítése, jó talajon, jó lovassal való végzése.

2. Számos kenőcs, pakolás van a piacon, amik ugyan nem csodaszerek, és sokan
hatásukban is kételkednek, de használatuk több, mint a semmi. Pillanatnyilag
a magyar piacon több, mint 20-féle ilyen készítmény van, amit ilyen célra
is ajánlanak. (Az Ön által említett Legtend és társai).

3. Megint csak nagyon sok van a piacon a szájon át adható kiegészítőkből,
amik a kötőszövetek, inak megerősödését, ellenálló-képességének növelését
ígérik. Hatásuk megint csak kétséges, bizonyos kísérletek nem igazolták
hatékonyságukat, ellenben sok lovas jó tapasztalatokkal rendelkezik
használatukban. Ide tartoznak a Cartiflex, Arthro-Plus, Hypoviton Promotion,
stb.

Üdvözlettel: dr. Bába András

 


 

Kérdező: Somos Evelyn

Kérdés:

Jó napot, Doktor Úr!

Lovammal kapcsolatosan lenne néhány kérdésem Önhöz: Mióta az időjárás hűvösre, gyakran előfordul, hogy a lovaglás során lovam köhög. Nem folyamatosan, és egy 2-3 órás kilovaglás során is pár alkalommal.  Ha a karámban van nem köhög, az orrából nem folyik semmilyen váladék. A néha elejtett köhögésnek akkor mi lehet az oka? Vagy természetes, hogy néha a lónak is köhögnie kell?
A másik kérdésem, hogy a lovam ridegen tartott, ami láthatóan nem zavarja, mert a hóesésben is inkább kinn áll a havon, ahelyett, hogy a beállójába bemenne. Azonban ilyen esetben, ha lovagolni szeretnék kimenni, gyakran tiszta víz a háta, amikor felkerül rá a nyereg. Persze megpróbálom alaposan letörölgetni előtte, de teljesen száraz nem lesz ettől. Beteg lehet e, ha a vizes hátra kerül fel a nyereg?

Válaszát köszönöm: Evelin

Válasz:

Tisztelt Somos Evelyn!

Nem természetes, hogy a lónak köhögnie kell. Amennyiben lova rendszeresen köhög, javaslom, hogy feltételnül nézesse meg lovas állatorvossal, mert emögött többféle probléma is állhat. Önmagában attól, hogy a nyereg vizes hátra kerül, még nem kéne, hogy megbetegjen a lova, azonban több körülmény egybeesése (vizes test, nem megfelelő szőrzet, szél, nagy hideg), jelenthet problémát a ló számára. A ridegtartás önmagában nem szokott betegséget okozni - sőt a lovak ilyen tartási körülmények között sokall jobban felkészüélnek a hidegre, a téli időjárásra, mint azok a társaik, akiket istállóban ér az ősz.

Tisztelettel: dr. Bába András

 


 

Kérdező: Zsolt

Kérdés:

Üdvözlöm Doktor Úr!  Van egy 6 éves lovam, akinek évek óta visszatérő,illetve az utóbbi időben szinte állandósult köhögése van. A köhögés nem jár váladékkel bár időnként a box tájékán felfedezek nagyon sűrű, nyúlós váladékot. Vannak napok(bár ez az utóbbi időben nagyon ritka) amikor teljesen jól van és van amikor egyáltalán nem tudok rá ülni, mert nagyon könnyű munka hatására is köhög és véleményem szerint fullad is. A köhögés elsősorban akkor jelentkezik amikor ülök rajta és a fedeles lovardában vagyunk, illetve poros a pálya. Illetve régebben amíg nem angol boxba volt ha 1-2 napig az istállóba volt akkor is köhögött. Kérem adjon tanácsot mit tudnék tenni, hogy ismét rendbe jöjjön.

Válasz:

Kedves Zsolt!

Először is egy alapos kivizsgálást javasolok, amely tartalmaz általános kivizsgálást, endoszkópos vizsgálatot, kenet vételét,stb. Csak megfelelő diagnózis felállítása után érdemes kezelést javasolni, addig nehéz pontos tanácsot adni az általánosságokon kívül (pormentes tartás, megfelelő munka, stb.).

Üdvözlettel: Bába András

 


 

Kérdező: Hizsák Péter

Kérdés:

Tisztelt Doktor Úr !
Az egyik fiatal, 3 éves lovam bal hátsó lábán a csánkjának éppen a csúcsán az úgynevezett "tojásdaganat" vagy "tojásduzzanat" látható. Kb. méretes lúdtojás nagyságú. Láttam, hogy ezzel kapcsolatban tettek már fel Önnek kérdéséeket, ezért nem szeretném ismétlésre késztetni, ellemben erről a tojásduzzanatról szeretnék többet tudni. Ez valójában daganat, esetleg rákos sejtburjánzásos elváltozás vagy egyszerű duzzanat, illtve zsírcsomó féle? Mitől alakulhatott ki? (a megvásárlás pillanatában már ott volt) Az én lovamon (megpróbálom pontosan leírni) lúdtojásnyi nagyságú, (majdnem teniszlabda méretű) szőrrel borított, tehát nem viszkető az elváltozás. A duzzanat tapintása feszes, de nem érzékelhető benne "lötyögő" folyadék. Masszírozás határásra mintha kissé lappadna és a hagyományosan índuzzanat-ínhüvelgyulladás esetén használt kámforos-mentholos kenőccsel történő kenés esetén mintha csökkene a mérete. Bár ebben nem vagyok biztos teljesen. Láthatóan nem fáj neki ha a duzzanatot kenegetem-mozgatom jobbra balra vagy masszírozom. Kérem javasoljon valamit ennek elmulsztására, gyógyszeres kezelésére illetve arra, hogy szükséges-e ilyen esetben bármi kezelés vagy beavatkozás. A duzzanat ottléte láthatóan nem befolyásolja a ló mozgását, de ha daganatról lenne szó akkor félek annak tovaterjedésétől az állat más testrészeire.
Köszönettel:
Hizsák Péter

 

Válasz:

Az Ön által leírt jelenség leginkább egy nyálkatömlő idült, folyadék felhalmozódásával járó gyulladására hasonlít. Ez általában külső trauma hatására alakul ki. Nehéz kezelni, injekciós és műtéti beavatkozásra van lehetőség. Természetesen más oka is lehet a duzzanatnak, így konkrét
kezelési javaslat helyett egy alapos állatorvosi vizsgálatot javasolok, a pontos diagnózis alapján lehet a korrekt kezelési javaslatot összeállítani.
Üdvözlettel: Bába András

 


 

Kérdező: Ulvicki Tímea

Kérdés:

Tisztelt Doktor Úr!
Már több ízben fordultam Önhöz, és mindig volt kedves válaszolni, ezért gondoltam, hogy újra a segítségét kérem. Majd 2 hete igen szomorú és tragikus esemény következett be nálunk: a lovunk bekólikázott, és sajnos már nem tudtunk segíteni rajta, hívtunk állatorvost is, de tehetetlenek voltunk, elpusztult. Mindez nem a mi hibákból történt. A szomszéd füvet nyírt, épp akkor lett vége az esős időknek, a fű még nedves volt, és az apró, vágott, vizes füvet (kb. 4 kosárral) beöntötte a lovaknak. Ennek lett áldozata Táncos. Nem szándékosságból öntötte be a füvet szomszédunk, nem számolt a súlyos következmények lehetőségével. Nem hasznot akarunk húzni Táncos halálából, szeretnénk idővel egy új lovat helyette, és ezért gondoltunk a kártérítés valamilyen lehetőségére. Azt azonban nem tudjuk milyen formában lehetne erről szó, biztosítón, bíróságon vagy személyes megállapodás útján. Ebben szeretném segítségét kérni, ha találkozott már hasonló esettel, hogy mi ilyenkor a teendő. Tudom furcsa a kérdés, de teljesen tanácstalanok vagyunk.
Köszönettel és szívélyes üdvözlettel : Ulvicki Tímea


Válasz:

Kedves Tímea!
A probléma az, hogy csak akkor lehet bármilyen lépést tenni, ha egy hivatalos boncolás minden kétséget kizáróan megállapította, hogy mi volt az elhullás oka, és ez összefüggésbe hozható - megint csak minden kétséget kizáróan - a beöntött vizes fűvel. Még itt is felmerül az a probléma, hogy a szomszéd elismeri, hogy ő öntötte be a füvet, Önök ebbe előzetesen
beleegyeztek-e, még ha van is összefüggés, felróható-e ez a szomszédnak, stb. Tehát a jogi (bírósági út) a fentiek alapján nem tűnik igazán járhatónak. A biztosító természetesen fizet kártérítést, amennyiben Önök biztosították a lovat. Azonban ebben az esetben is kellenek a boncolási jegyzőkönyvek és állatorvosi jelentések. Személyes megállapodásról, pedig csak Önök tudnak nyilván a szomszéddal tárgyalni, ennek kimenetele, nyilván a szomszéd természetétől és az Önök között lévő kapcsolattól függ - de ez nyilvánvalóan nem állatorvosi kérdés.
Üdvözlettel: dr. Bába András

 


 

Kérdező: Bocz Nóra

Kérdés:

Tisztelt Doktor Úr!
Lóállományunk 3 lóból áll. Kb egy hónapja az egyik kanca vizelete véres volt. A helyi állatorvoshoz fordultunk, de pontos információval nem tudott szolgálni, mondván több dolog is lehet, várjunk hátha elmúlik. Figyeltük és mintha elmúlt volna, de aztán többször előjött, mert rózsaszínes "pocsolyákat" találtunk a legelőn és a csüdje is néha véres volt. A sárlása is elég furcsán alakult, egymás után egy hét vagy csak napok elteltével. Mára a másik két kanca is véreset vizel. Nagyon megköszönném, ha minden lehetséges betegségről tájékoztatna a Doktor Úr. Felmerült a kullancscsípés is, lehetséges? És mit kéne tennünk? Vizeletmintát vegyünk? Kérem segítsen, mert tanácstalanok vagyunk. Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel! Bocz Nóra

 

Válasz:

Tisztelt Bocz Nóra!
Állatorvosuknak igaza volt, több minden is okozhat ilyen problémát, javaslom, hogy sürgősen végeztessenek a lovaknál vizelet- és vér laborvizsgálatokat, mindezek eredményét a lovak alapos vizsgálatával egybevetve könnyen kideríthető az ok. Feltételezésekbe ennél a stádiumnál felesleges bocsátkozni, mert a laborvizsgálatokból minden egyértelműen kiderül.
Üdvözlettel: dr. Bába András


 


 

Kérdező: Anett

Kérdés:

Kedves doktor úr!
Szeretném megkérdezni hogy mit tegyek a lovammal 5 éves nóniusz lipicai félvér kanca! Rendszeresen van etetve és az oltásokat féregtelenítést is megkapja rendszeresen az abrakot és lucernát vagy szénát nagy mennyiségben adok neki!!! Mégsem látszik rajta csak nagy hasa van a marja pedig nincs tele(kicsit csontos)! Mit adjak neki hogy hízzon egy kicsit??? Most volt szoptatós kanca!! Előre is köszönöm tanácsát!
üdvözlettel: Anett

 

Válasz:

Kedves Anett!
Akárcsak az emberek, a lovak is különböző testalkatúak. Az, hogy nemrég volt vemhes és szoptatott, szintén közrejátszhat testformájának alakulásában. Ha mindezek mellett is úgy érzi, hogy lova nincs rendben, akkor első lépésként nem ajánlom, hogy még más valamit adjon neki, hanem egy állatorvosi vizsgálatot kéne kérnie, kiderítendő, hogy nincs-e a háttérben betegség, vagy valami egyéb anyagcsere probléma. De még egyszer hangsúlyozom, hogy leválasztás után több hónap rendszeres munkára van szüksége a kancának, hogy visszanyerje izmos testalkatát.
Üdvözlettel: dr. Bába András

 


 

Kérdező: Ónodi Zsófia

Kérdés:

Jó napot!
A következő problémával fordulnék önhöz. Van egy lovam, 8 éves most került hozzám 2 hónapja. Lovaglása során a kövtkezőket figyeltem meg: a munka első 5-10percében mintha sántítana az első lábával, de nagyobb tempónál már nem tünik úgy sőt minnél többet dolgozok vele annál jobb, ugrás után a legjobb. Az inai tiszták mind az első mind a hátsó lábán, azok nem lehetnek okai hajlítgattam is neki de fájdalmat nem mutatott. Továbbá a jobb hátuljával hangyányit rövidebben lép. Mitől lehet ez? Néztem kifejezetten izületekre hatásos takarmánykiegészítőket, ezek segíthetnek? Mi a véleménye róluk? Egy esetleges vizsgálat mennyibe kerülne? És miből állna?
Köszönettel: Ónodi Zsófia

 

Válasz:

Kedves Zsófia!
A lovának sántaságvizsgálaton kéne átesnie, hogy meg lehessen állapítani, mi a probléma. Átlagos esetben egy sántaságvizsgálat fizikális vizsgálatokból, érzéstelenítésből, röntgen vizsgálatból, esetleg ultrahang vizsgálatból áll. A költségek elég tág határok között mozognak, megint csak átlagos esetet figyelembe véve, 15-25 000.-Ft.

Üdvözlettel: dr. Bába András

 


 

Kérdező: Kádi Fanni

Kérdés:

Kedves Doktor Úr!
Én mozgásszervi betegséggel kapcsolatban szeretnék kérdezni. Van egy ismerős ló, Flóra, akinek csonthártya gyulladása lett ismeretlen okból. Állatorvos adott már neki gyulladásgátló injekciót, de nem használt. Most alternatív gyógymódot keresnék neki, hátha ez segít Van valakinek ölete, hogy kihez forduljunk, Budapest közelében. Megbítzható természetgyógyász tanácsát várom az e-mail címemre. Köszönöm!

 

Válasz:

Tisztelt Kádi Fanni!
Kérdésére kissé nehezen tudok válaszolni, mert egy csonthártyagyulladás kezelése összetettebb annál, hogy egyetlen injekció megoldhatná a problémát.Én mindenképpen egy alapos, lóspecialista által elvégzett kivizsgálást javasolnék először, hiszen a különböző "csonthártyagyulladások" között - és így kezelési módjaik között is - óriási különbségek vannak. Ha ezzel kapcsolatban további kérdése merül fel, várom kérdéseit.

Üdvözlettel: dr. Bába András

 


 

Kérdező: Kovács Éva és Corvin

Kérdés:

Kedves doktor úr!
Egy két éves mén csikóm van aminek mostanábanaz mindkét orrából genyszerű sárgás váladék fojik ki. Oltásokat minden évben megkapja és étvágya is van. Ma (szombaton) azonban észre vettem, hogy szárazan köhög. Szerencsére nem sűrűn csinálja: az orrára visszatérve, azt rendszeresen töröljük tiszta vízzel és egy papírzsepivel.

Válaszát előre is köszönöm.

Ui:Kérem nyugodtan tegezzen, mert még csak 13 éves vagyok!!!!!

 

Válasz:

Kedves Évi!
Ilyen elváltozás esetén mindenféleképpen állatorvosi vizsgálatra van szükség, hiszen az ilyen típusú gennyes orrfolyásnak komolyabb betegség is lehet a hátterében. Ezért azt javaslom, hogy mindenféleképpen vizsgáltassad meg állatorvosoddal a lovat az esetleges későbbi komolyabb szövődmények elkerülése érdekében.

Üdvözlettel: dr. Bába András


 


 

Kérdező: Virág Vivien

Kérdés:
Kedves Doktor Úr! Az a helyzet hogy a lovamat fedeztetni szeretnénk de nem tudjuk melyik lóval! És nem szeretnénk ha a vérvonal megszakadna. Van egy ló ő Silver egy shagya arab.
Rágondoltam ő jó lesz-e? Most leírom a saját lovam, Balaton származási lapját!!!

apja:Gazal XIII
sz.1972
IM72000g113

anyja:169 Fadlallah
sz.1988
B88002Fh00

Lovam adatai: tkv.száma és neve: Fátyol /azonoitó:SH950090000/; született:1995.04.04
tenyésztője: Király László 7625 Pécs Kaposvári u 35; hivatalos bejegyzések: Békáspuszta:306/1995.11.24.-én kiállítva;

Szeretném kérni, hogy akkor ajánljon fedezőméneket akik mesterséges úton fedeznek!
Köszönöm: Virág Vivien

 

Válasz:
Javaslom, hogy keresse meg a Bábolnai Arab Ménest, (Bábolna, Mészáros u. 1.), a ménes állatorvosa Horváth Daniella, (06-20-326-0378, vagy 06-34-569-320), aki korrekt tenyésztési tanáccsal tudja ellátni, ill. a ménesben számos mén is található, amelyek mesterséges termékenyítés terén is rendelkezésre állnak.
Üdvözlettel:
dr. Bába András

 


 

Kérdező: Pap Dorka

Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr!
Hallottam hogy az Ön szakterülete a szapordásbiológia! Én jövőre szeretnék venni egy csikót, és addig is pontosan tájékozódnék a témát illetően, vagyis hogy mennyit, mit örökít az anya, az apa, hogy lehet megállapítani származás alapján milyen ló lesz majd a csikóból, stb. Örömmel venném, ha tudna nekem könyveket ajánlani, nyugodtan lehet szakkönyveket is, megértem, mert valamennyire szakmabeli leszek, biológusnak tanulok.
A másik kérdésem , ezt a témát folytatva, hogy gondolom ismer Magyarországon jó csikókat, és remélem mikor majd aktuális lesz, kérhetem a segítségét! Köszönöm előre is!
Dorka (Zsámbékról)


Válasz:
Kérdése tulajdonképpen állatorvosi szempontból nem szaporodásbiológiai témájú, inkább az állattenyésztés, vagy biológia, genetika témakörébe tartozik. Sajnos nagyon nehéz rá válaszolni - nagyon sokan foglalkoznak evvel a témával, és a világ összes lótenyésztője könnyebb helyzetben lenne, ha lenne válasz arra, hogyan lehet megjósolni hogy milyen ló lesz az adott párosításból, vagy akár a született csikóból. Természetesen azért vannak bizonyos irányelvek, és Magyarországon is van néhány lótenyésztéssel foglalkozó könyv, amely ezeket taglalja. Javaslom, hogy forgassa a "Lótenyésztés", ill. az "Állattenyésztés" (egyetemi tankönyv) ide vonatkozó fejezeteit - ha választ nem is kap kérdésére, de sok érdekes szempontot találhat ezeken az oldalakon.
Ha aktuális a vásárlása, jelentkezzen, és ha tudok, természetesen segítek.
Üdvözlettel:
dr. Bába András

 


 

Kérdező: Fehér Andrea

Kérdés:
Kedves Doktor Úr!
Problémám nem csikóm egészségi állapotával, hanem egyedi jelölésével kapcsolatos.19 hónapos kancacsikóm még nem rendelkezik egyedi jelöléssel, mert az elmúlt év őszén még nem találtuk elég együttműködőnek a sütés elvégzéséhez, és tudomásomra jutott, hogy a lovakat újabban chippel is lehet jelölni. De állítólagosan a chip nem elfogadott jelölési forma, a chippezett lovam ezáltal akár ismeretlen származásúvá is válhat a nem megfelelő jelölés miatt. A továbbiakban még azt szeretném megtudni, hogy ha a fedeztetési jegyzőkönyv a birtokomban van mennyi idős koráig süttethetem be a csikómat? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Fehér Andrea


Válasz:
A chip pillanatnyilag még nem elfogadott jelölési mód Magyarországon, így lovát elvileg mindenféleképp süttetnie kell. A jogszabályok szerint már nem várhat a sütéssel, azt mielőbb meg kell ejteni, hiszen minden ilyen korú lónak egyedi jelöléssel kell rendelkeznie. Tudtommal a chip elfogadására vannak javaslatok, néhány éven belül várható talán jogszabály is ezzel kapcsolatban, de addig a mostani szabályokat kell figyelembe venni.
A kérdése egyéb vonatkozásait illetően, javaslom, hogy keresse Abay Pált, 06-70-319-5716, ő ennek a témának a Pest megyei felelőse.
Üdvözlettel:
dr. Bába András

 


 

Kérdező: Kovács Bernadett

Kérdés:
Jó napot Doktor Úr!Most készülök lovat vásárolni, mint mindenkinek nekem is vannak elképzeléseim, és már meg is találtam az ideálisat, de akadnak kételyeim a dologgal kapcsolatban. A ló igen nagyméretű olyan 180cm körüli. A hátsó lábán egy régi sérülés nyoma látható egy hatalmas vágás, de nem az inánál. Az első lábai az én szemem szerint kicsit előreállított állásúak. A ló nem sántít, viszont hallottam, h néha ok nélkül lesántul. Lehet ez a nagy termetétől fogva? Érdemes megvásárolni? Kezelhető e esetleg, Sport célra használható e? Mondjuk megvásárlás előtt mindenképp megnézetném, h lássa egy orvos, h zajlik egy sántasági vizsgálat és ez mennyiben terhelne meg anyagiakban körülbelül? Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Kovács Bernadett


Válasz:
Mindenképpen azt ajánlom, hogy állatorvosi vizsgálat nélkül ne vegye meg ezt a lovat. Kérdéseire a vizsgálat nélkül nem is lehet válaszolni. Egy adásvételi vizsgálat költsége -az elvégzendővizsgálatoktól függően- 10000-80000 forint.

Üdvözlettel:
dr. Bába András

 


 

Kérdező: Ulvicki Tímea

Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr!
Először is nagyon köszönöm a válaszát, sokat segített abban hogy mégis hogy álljunk hozzá ehhez a betegséghez. Lenne még egy kérédsem lovunk orrán lévő dudorával kapcsolatban.
Írta hogy a megoldás a műtét lenne. Azt szeretném megtudni, hogy milyen súlyosságú műtétre kell gondolni, elég ha állatorvost hívunk és a helyszínen érzéstelenítéssel és altatással meg lehet oldani, vagy forduljunk állatkórházhoz. Ismételten köszönöm kedves segítségét!
Tisztelettel: Ulvicki Tímea

Válasz:
A műtét közepesen nehéz, és a helyszínen elvégezhető, úgyhogy ha találnak ebben tapasztalt állatorvost, bódítással, és helyi érzéstelenítéssel a helyszínen megoldja a problémát.

Üdvözlettel:
dr. Bába András

 


 

Kérdező: Ulvicki Tímea

Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr!
Láttam az egyik weblapon (haziallat.hu), hogy Önökhöz lehet kérdéssel fordulni különböző állatbetegségek terén, és godoltam megragadom a lehetőséget, hátha valami információhoz jutok állatorvos kihívása nélkül (persze tudom ez lenne a szakszaerű). Én 2 lovammal kapcsolatban is szeretnék érdeklődni. 4 éves kancánk orrán kb. 1 évvel ezelőtt egy dió nagyságú dudor nőtt az orrhátán (az orrnyílástól felfelé úgy 2-3 centivel, a bőre alatt)Eleinte azt gondoltuk valami megcsíphette, de azóta sem múlt el a dudor róla. Azt is észrevettük, hogy mikor dolgozunk vele, elég hamar elkezd szuszogni, pedig még nem is lett megerőltetve nagyon. Összefüggésben lehet ez a dudorral az orrán, és valyon milyen eredetű lehet a dudor? 1 éves csikónkkal is probléma van. Rajta is dudorok nőttek, de teljesen más jellegűek. Az orrnyíláson, és körülötte borsó nagyságú, barna csomók nőttek, nem egyenletes felszínűek,ragyás, és szaporodik. Olyan mint az embereknél a herpesz, csak sötétbarna(sajnos ennél jobban nem tdom leírni, de remélem segít a felismerésben valamit). Ez is valami vírusos megbetegedés lenne? El fog múlni? Előre is nagyon köszönöm a segítségét, hátha így valami kiindulópontot kapok az esetleges későbbi kezelésekhez.
Tisztelettel: Ulvicki Tímea


Válasz:
Az első probléma egy tipikus elváltozása az orrhátnak. Az üreg tartalmát le lehet szívni, de tartós megoldás a képlet műtéti eltávolítása. Természetesen ez csak egy feltételezés, biztos diagnózishoz alapos vizsgálat kell. Akárcsak a második probléma meghatározásához, bár ott szinte biztosnak látszik, hogy egy vírus okozta bőrelváltozásról van szó. Általában kezelés nélkül is elmúlik néhány hónap alatt, de természetesen van lehetőség a probléma kezelésére is. Ennél bővebbet alapos vizsgálat nélkül sajnos nehéz mondani

Üdvözlettel:
dr. Bába András

 


 

Kérdező: Szabó Melinda

Kérdés:
Tisztelt dr. Baba András!
Van egy 3 éves arab herélt csikóm. Már amikor megvettük, voltak rajta apró dudorok, de szépséghibának véltük és nem foglalkoztunk vele. Mára már eléggé megnőttek. A legnagyobb a bal mellső lábán van belül és nagyobb diónyi nagyságú. Kemény, mintha vmi porcos csomó lenne, de ledörzsölte, a fele leesett és fekete, büdös váladék folyt belőle, majd visszanőtt neki. Van a farán, hasán, belső combokon, a farokrépán alul és a nyakán is. Állatorvos látta de nem tudott segiteni. Másfél évesen vettük és azóta csak nőnek. Érdeklődtem több embernél aki jártas ilyenekben, de még csak nem is láttak hasonlót. Többen mondták hogy üszkösödés, de én ugy hallottam hogy az idősebb szürkéken jelenik meg és a bőr alatt vándorol. Az enyém sötét szinü, kicsit deresedik, de ezek egy helyen vannak. Javasolták hogy kössem el. Le is száradt, de később ugyanugy visszanőtt. Esetleg vmi fertőzés? Más egyéb tünete nincs. Egészséges, életerős ló. Kérem ha tud javasoljon valamit. Krém amivel esetleg próbálkozhatnék. Javasolták hogy le kellene venni az egyiket és megvizsgáltatni. De arra sajnos nincs lehetőségem. Kérem ha tud, javasoljon valamit. Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: Szabó Melinda

Válasz:
Lova valószínüleg egy bizonyos bőrdaganatban szenved. Jó lenne fotót is látni róla. Elképzelhető, hogy műtéttel lehet rajta segíteni, de ez csak a ló alapos vizsgálata után derülhet ki.
Üdvözlettel:
dr. Bába András

 


 

Kérdező: Víg Alexandra

Kérdés:
Üdvözlöm!!!!!
Azt szetetném megkérdezni hogy egy lovat amelyiknek volt egy ínszalag szakadása kb. 2 éve
annak mennyi az esélye hogy felépül? Tavaly már volt egy olyan 3 hónapig tartó kezelése. Meleg sót szorítotak a lábára utána pedig elkezdték neki nyújtani egy jó 5 percig majd mind a két kézre ügetették futószáron 1-2 percig . Szépen rendbe is jött nem sántítoott először kis gyerekek lovagoltak csak rajta majd egyre nehezebbek. Eddig minden jól ment de mostanában kezdett el sántítani ill. amíg be nem melegszik de addig brutálisan aztán egy 5-10 perc után már kutya baja. De mintha most más lenne úgy értem sokkal szomorúbb lett már nem vidám nem élénk a tekintete mint régen hanem csak bámul maga elé. Amikor történt a balesete akkor be volt csukva az istállóba egyedül akkor fordult teljesen magába és akkor kezdte el rágni a karót eléggé drasztikusan. Szóval mit lehetne csinálni a közérzetének és legfőképpen a lábának?? Kérem segítsen előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Víg Alexandra

Válasz:
Levelére nehéz érdemben válaszolni, hiszen nem tudjuk pontosan, most éppen miért fáj a ló lába. Nem is biztos, hogy összefüggésben van a korábbi problémájával. Javaslatom egy alapos állatorvosi vizsgálat, és a diagnózis megléte után már könnyebb további lépéseket tenni a ló
érdekében. Ugyanis nagyon sok betegség van, ami sántaságot okoz, és ezek a betegségek különböző kezelést, bánásmódot igényelnek.
Üdvözlettel:
dr. Bába András

 


 

Kérdező: Berecz Géza

Kérdés:
Kedves Doktor Úr!
Azt szeretném megtudni, hogy ki lehet-e mutatni valahogy a lovak genetikai betegségeit. Mert szeretnék vásárolni egy lovat és nem szeretnék beteg lovat venni.
Berecz Géza


Válasz:

Feltételezem, hogy azokra a "genetikai betegségekre" gondol, amelyek nem egyértelműen észlelhetők a lovon. Egyrészt ezek közül sok műszeres vizsgálatokkal kimutatható, hiszen már létező elváltozások, csak éppen nem láthatóak kívülről. Másrészt viszont számos olyan információt hordoz a ló a kromoszómáiban (ezek lehetnek később kifejlődő betegségek, hajlamok bizonyos problémákra, stb.), amely kiderítésére egyelőre sajnos a hétköznapokban is használható módszer nincsen.
Üdvözlettel:
dr. Bába András

 


 

Kérdező: Víg Alexandra

Kérdés:
Üdvözlöm Doktor úr!!!!
Azt szeretném megérdeklődni ha egy lónak csánkpókja van tulajdonképpen ilyenkor mi a teendő?? Amíg nem tudjuk kihívni az állatorvost addig mivel lehetne enyhíteni a fájdalmát ennek a lónak??A lábán látható egy hatalmas dudor ami puha és rugalmas.
Sokan mondják hogy a hideg víz jót tenne neki és ön szerint?
Könyörgöm írjon vissza valami gyakorlati megoldást amit ha megcsinálunk neki az biztosan csökkentené fájdalmát!! u.i.: Víg Alexandra

Válasz:
Kérdésére nem túl egyszerű válaszolni a ló alapos vizsgálata és a pontos kórelőzmény nélkül. A hideg víz valószínűleg nem árt neki. Ha az elváltozás aránylag friss, sürgősen nézesse meg állatorvosával, megelőzendő a komolyabb problémákat. Sajnos ennél többet így interneten keresztül nem tudok mondani.

Üdvözlettel:
dr. Bába András

 


 

Kérdező: Tímea

Kérdés:
Tisztelt Dr. Bába András!
Körülbelül négy évvel ezelőtt született egy csikónk, az ellés óta ( legalábbis erre gyanakodunk) a kancával folyamatos problémáink vannak. Minden évben az első melegek elérkeztével őrült viszketés jön rá: vakarja a sörényét,a marját, a fejét, a hasa alját és a farkát. Néhány nap után a sörénye kihullik, a farka megtépázottá válik, a vakarások helyén a bőr olyan, mintha korpás lenne. Úgy vettük észre, hogy a viszketés minden évben korábban kezdődik , (idén már a múlt héten jelentkezett) és igazából ősz végéig eltart. Próbáltuk már mindennel kezelni, először Neostomosan oldattal mostam, aztán Betadin szappannal, kentem a foltjait ekcéma elleni kenőccsel, de úgy tűnik, nem használ. Egyenlőre a csikó még nem kapta el.
Lehet ez valami gombás fertőzés, vagy ahogy az állatorvos mondja, valamire allergiás lenne a ló?
Milyen kenőcsöt tud így látatlanban javasolni a doktor úr a viszketésre? (Mert egyébként látszik a lovon is, hogy nagyon szenved.)
Várom válaszát.
Köszönettel: Timi


Válasz:

Kérdésére nehéz látatlanban válaszolni, mindenféleképpen egy alaposabb vizsgálat szükséges, esetleg mintákat is kell venni laboratóriumi vizsgálathoz. Levele alapján inkább valamilyen rovarok okozta reakcióra gondolok, ez lovaknál sajnos gyakorta előfordul. Pontosabb diagnózist csak alapos vizsgálat után lehetne mondani, javaslom, hogy nézesse meg lovát bőrgyógyászathoz értő lovas állatorvossal. Szükség esetén laboratoriumi vizsgálatokra is szükség lehet az okok kiderítéséhez.

Üdvözlettel:
dr. Bába András

 


 

Kérdező: Pintér Szilvia

Kérdés:
Tisztelt Dr. Bába András!
Tizenéves lipicai lovam elesett 8 napja, rá az ekevasra. Nyakán nyílt seb keletkezett. Állatorvos többször volt nála, nem varrta össze, folyamatosan fertőtlenítettük. Legutóbb gézt tömött a sebbe, melynek kilógott a vége és ebből naponta kellett volna kihúznunk valamennyit. Csakhogy a ló kihúzta magától, ráadásul el is tünette, nem tudjuk hogyan, elvileg nem érhette el. (Ha "megette", milyen probléma lehet?) Valamennyit már gyógyult. A problémám most az, hogy a seb váladékozása miatt - függetlenül attól, hogy naponta háromszor lemostam - az első lába szinte végig megkopaszodott, a váladék lemarta a bőrét is. Ismerősök farkasalmát javasoltak, ami nem beszerezhető, gondolom azért, mert mérgező belsőleg. Kérdésem, hogy mivel kezelhetném hatékonyan és szakszerűen (esetleg hogy hol szerezhetem be a szert). Kérem mielőbbi válaszát, nem szeretném szenvedését értelmetlenül nyújtani.
Tisztelettel és köszönettel: Pintér Szilvia

Válasz:
Egy megevett gézlapból valószínűleg nem lesz probléma. Azokat a területeket, ahová váladék folyik, érdemes bekenni vazelinnel, ily módon a bőr nem irritálódik. Ezt a célt szolgálja a Pana-Zink spray is, ezzel a már sérült részeket is be lehet fújni. A súlyosabban kimaródott részekre a Pana-Veyxat kenőcsöt, illetve Kék Kenőcsöt javasolok. Ezen kívül még legalább 4-5 ilyen célt szolgáló sebkenőcs van a piacon. Az állatorvosánál minden bizonnyal be tudja ezeket a készítményeket szerezni. Ha felmerül valami probléma a beszerzéssel, vagy egyéb kérdése van a kezeléssel kapcsolatban, nyugodtan keressen.
Üdvözlettel:
dr. Bába András

 


 

Kérdező: Éva

Kérdés:
Ugrani szeretnénk majd jövőre egy 4 éves kancával. De van egy baj, a lába sérült, egy daganat van rajta. Már legtend-től kezdve a diclofenac-ig kezeltük, már csak egy pici van rajta. Nem sántít rá. És szerencsére nem ért izületet, sem inakat. Bírni fogja a terhelést? Kérem, minél hamarabb válaszoljon.

Válasz:
Az elmondottak alapján -ha valóban nincs az elváltozás ín vagy izület közelében- valószínűsíthető, hogy nem fog problémát jelenteni később. Pontos választ azonban csak egy alapos vizsgálat adhat erre a kérdésre, ezért javaslatom, hogy feltétlenül vizsgáltassa meg lovát egy lovas állatorvossal!
Üdvözlettel:
dr. Bába András

 


 

Kérdező:Kálló Timea

Kérdés:
Kedves Doktor Úr!
Nem igazán állatorvosi kérdésem lenne de remélem, hogy tud válaszolni rá. A lóútlevéllel kapcsolatban azt szeretném megkérdezni, hogy hol lehet beszereni és mennyi idő alatt lesz kész. Sajnos a honlapon nem tudtam megírni ezt a levelet de remélem, hogy így is válaszol. Előre is köszönöm:
Kálló Tímea

Válasz:
A lóútlevelet az OMMI készíti, a cím: Keleti Károly u. 24. (Széna tér mellett). 60 napos átfutási idővel készül, de van lehetőség sürgősségi ügyintézésre.
Üdvözlettel:
dr. Bába András

 


 

Kérdező: Rebendics Andrea

Kérdés:
Kedves Doktor úr!
Szeretnék megvenni egy 7 éves kancát hobbi célra. Elég eredményesen versenyzett díjugratásban mindezidáig, a hátsó bal csánkján, pont a csúcson van egy női ököl méretű puha daganat. Nem tudni, hogy lágypók vagy tojásdaganat-e. Kérdésem: érdemes-e megvenni lovat ilyen hibával, szépséghibával, okozhat-e egy ilyen daganat, ami állítólag istállóban szerzett sérülés, bármikor gondot a ló lovaglásában? Szabad-e ilyen lovat megvenni? Ez a daganat nehezíti-e a hátsó lábak aktivitását? Lehetséges-e hogy egyetlen ütéstől kialakulhat egy ilyen daganat vagy valamilyen rossz
istállószokás eredménye ez?
A ló nagyon szép, nyugodt, kiegyensúlyozott idegrendszerű, minden megvan
benne, amit egy igényes hobbilovas kívánhat.
Köszönöm. Tisztelettel: Rebendics Andrea

Válasz:
Vizsgálat nélkül nehéz az esetről nyilatkozni. Annyit azonban mondhatok, hogy általában az ilyen jellegű kisebb elváltozások nem okoznak fájdalmat, problémát. Kezelési lehetőség is van, gyógyszeres és műtéti is, az adott esetben kell mindig mérlegelni a körülményektől függően, hogy érdemes-e hozzányúlni az elváltozáshoz.
Üdvözlettel:
dr. Bába András

 


 

Kérdező: Somos Evelin

Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr!
Azért e-mailben küldöm el kérdésemet, mert sajnos az Equidom honlapján valamilyen okból nem sikerült. Problémám a következő: Sok ismerősömtől hallottam már, hogy amikor megnézték, kipróbálták és megvették a lovukat, rendkívűl nyugodtan viselkedett. Másnap viszont szétrúgta az istállót és olyan volt mint egy feldühödött bika. Ekkor jöttek rá, hogy ez lehet a valós viselkedése, és amikor megnézni mentek, előtte alkohollal beitatták a lovat. Szeretnék én is lovat venni, és ha minden jól alakul, vasárnap /nov.28/ elmegyünk megnézni egyet. Szeretném kérni, hogy adjon pár tanácsot, hogy ilyen esetben egy laikus ember, hogyan tudja megállapítani, hogy a ló nem a természetéből fakadóan nyugodt, hanem alkoholos állapotban van. Hálás lennék, ha péntekig válaszolna, mert akkor jutok a héten utoljára internet közelbe.
Előre is köszönöm! Somos Evelin

Válasz:
Sajnos a ló ilyen típusú befolyásoltságát (főleg az enyhe fokút) nem könnyű megállapítani, főleg egy tulajdonos számára - az állatorvos kétséget kizáróan eredményt mondhat vérvizygálat alapján. Mindössze a ló szokványostól eltérő viselkedése adhat némi támpontot, de sajnos ez a probléma valóban nehezen megoldható. Nem feltétlenül kell alkoholt használni, számos nyugtató létezik, melyet a csalók ilyen célra alkalmazhatnak. Az ilyen befolyásolás jogi szempontból természetesen kifogásolható. Ha erre fény derül, és a lovat nem befolyásolástól mentesen mutatták be, az üzlet elméletileg semmissé tehető.

Ha elhatározták magukat a ló megvétele mellett, akkor a következőket javaslom.

Ne csak egyszer, többször menjenek vissza, lehetőleg nem pontosan megadott időpontban (az esetleges bódító használata így megakadályozható) és próbálják ki többször a lovat.

Érdemes a ló megvétele előtt ún. adásvételi vizsgálatot csináltatni egy lovas szaállatorvosal, aki a ló végtagjait, légzőszerveit, stb. megvizsgálja, és az esetleges, a vevő számára nem feltétlenül szembetűnő betegségeket feltárja. Azért is fontos ez, mert olykor az eladó sincs tisztában lova egészségi állapotával, és sajnos előfordulhatnak olyan légzőszervi, mozgásszervi, stb. elváltozások, melyek a ló késöbbi használatát nehezítik. Ez az adásvételi vizsgálat egyszerű alapvizsgálatoktól a bonyolultabb műszeres vizsgálatokig (endoszkóp, ultrahang, RTG) terjedhet, és természetesen a költségek is ennek arányában alakulnak. (A www.equidom.hu weboldalon megtalálja egy korábbi cikkünket "Ajándék lónak ne nézd a fogát!" címmel, ott bővebben is olvashat erről a témáról.)
Üdvözlettel:
dr. Bába András

 


 

Kérdező: Horváth István

Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr!
Augusztus 24.-én született nálam egy csikó. Születése után azonnal elláttuk rendesen, köldökét fertőtlenítettük, letörölgettük, stb. Növekedett, cseperedett, de a köldöke nem húzódott vissza oly mértékben, mint ahogy kellett volna. Egyszer oda nyúltam és sajnos azt kellett megállapítanom, hogy sérves. Megkértem több szakembert is, mondjanak véleményt. A vélemények eltérőek, van aki azt mondja IGEN, van, aki azt mondja NEM. Nem tudom eldönteni mit tegyek. Kérem mondjon véleményt, kell-e műttetni a csikót vagy nem. Kinőheti ezt a baját, vagy nem? Várom válaszát.
Tisztelettel: Horváth István

Válasz:
Sajnos e-maien keresztül nem tudom megállapítani, hogy a csikó sérves-e, így arról sem tudok véleményt nyílvánítani, hogy kell-e műteni, vagy sem. Ez egyébként egyszerű tapintásos vizsgálattal megállapítható, úgyhogy az Ön által felkért szakemberek között fennálló véleménykülönbség arra utal, hogy valamelyikük talán mégsem szakember ebben a témában - persze ebből még nem derül ki, hogy kinek van igaza, a csikó valóban sérves-e vagy sem. Lóhoz értő állatorvossal kell a csikót megvizsgáltatni, aki minden bizonnyal azonnal véleményt tud majd alkotni.
Üdvözlettel:
dr. Bába András

 


 

Kérdező: M.E.Zs

Kérdés:
Kedves doktor úr!
Ugró lovam
pár hónapja lesántult (valószínűleg egy régebbi ín sérülése miatt) kérdése(i)m:
- Visszatér-e még a sántasága?
- Tudok-e még vele ugratni?
- (a ló 1,80-at szokott ugratni)

előre is köszönöm: M.E.Zs

Válasz:
Kérdése sajnos túl általános, nehéz rá így, ilyen formában válaszolni. Pillanatnyi sántaságát Ön is csak valószínűleg vezeti vissza régi sérülésére. Sántaságot nagyon sok egyéb probléma is okozhat. Amennyiben pontos diagnózisunk lenne, még akkor sem állíthathatnánk bizonyossággal, hogy visszatérhet-e a sántaság. Mindenesetre javasolok egy nagyon alapos vizsgálatot, egy, a ló sántaság kivizsgálásához értő lovas állatorvossal, ezután valószínűleg sokkal pontosabban meg lehet mondani, hogy lehet-e még sportolni a lóval, ill. milyen feltételekkel.
Üdvözlettel:
dr. Bába András

 


 

Kérdező: Édelmann Zsuzsanna

Kérdés:
Tisztelt doktor Úr!
Kezdő lótartónak számítok, így nincs tapasztalatom a télen előforduló betegségek megelőzésében. Szakirodalom nem foglalkozik eleget ezzel a kérdéssel, vagy csak én nem találom. Kérdésem arra irányul: melyek azok a gyógyteák melyeket a lovakkal itathatunk. Én a kamilla teára, hársfa teára, csipkehús teára gondoltam, de megerősítés, adagolási útmutató hiányában, nem mertem alkalmazni.

Válasz:
Mindhárom gyógyteát itathatja lovával, napi 1-2 liter mennyiségben. Ezek nem okoznak problémát , és remélhetőleg előnyös hatással lesznek lova egészségére.
Üdvözlettel:
dr. Bába András

 


 

Kérdező: Győző

Kérdés:
Tisztelt Doktor úr!
Szeretném megkérdezni, hogy mi az a nyári rüh, mert álítólag az található a lovamon. Ha tényleg van ilyen nevű betegség szeretném tudni, hogy lehet-e gyógyítani, és ha igen hogyan? Segítségét előre is köszönöm! Tisztelettel:
Győző

Válasz:
Őszintén szólva nyári rüh nevű betegségről még men hallottam, ez a kifejezést nem használjuk. Többfajta rüh is van, és többfajta nyári bőrbetegség is, de nem tudom, melyikre gondolhat. Legjobb lenne, ha küldene róla képet e-mailen, vagy pontosabban körülírná a betegséget, akkor talán tudnánk segíteni.
Üdvözlettel:
dr. Bába András

 


 

Kérdező: Tulajdonos

Kérdés:
Tisztelt állatorvos úr!
Azzal a problémával állok szemben, hogy lovamhoz többször kihívtuk köhögés miatt az állatorvost (Dr. Bába András), de a köhögése nem múlt el az általa felírt gyógyszertől (egy porféle, 2x-es kúra)

Köhögése:
-Amikor elkezdem vele a munkát (lovaglás, mozgatás)

-Szárazan, csattanósan köhög

-A két orrluka közt enyhe különbség látható (nagyság).


-Néha lovaglás után az orrnyálkahártyában darabos fehér váladék van és ritkán orrválladék folyik az orrából nagy mennyiségben. Az orvos szerint: gyulladt gége, váladék lerakódás.

Segítsége nagyon fontos lenne: egy kétségbeesett fiatal lótulajdonos

Válasz:
Ennek a rovatnak a válaszait én, dr. Bába András írom. Sok lovat kezelünk, így nem tudom, hogy most melyik lóról van szó az általam kezeltek közül. Azt sem tudom, hogy beszéltünk-e arról személyesen, hogy a ló állapota nem javult. Ilyen esetekben természetesen tovább kell lépnünk (endoszkópos vizsgálat, mintavételek, ha kell tüdő RTG, antibiotikum, egyéb gyógyszerek, stb.) Az ilyen típusú enyhébb esetekben általában egy hosszabb nyálkaoldó, stb. kezelés eredményt szokott hozni, azonban ez csak az első lépés, ha nincs javulás, a tulajdonosnak jeleznie kell, és természetesen megtesszük a további szükséges lépéseket egyeztetés után. Kérem, hívjon fel 06-309-348-772 számon a további vizsgálatok, kezelések egyeztetése érdekében, és természetes minden el fogunk követni lova állapotának javulása érdekében.
Várom hívását. Üdvözlettel:
dr. Bába András

 


 

Kérdező: Kovács Bernadett

Kérdés:
Jó napot! Nem elsősorban állatorvosi kérdésem lenne. Van egy lovam, ami nincs besütve, nincs papírja viszont nem tudom, hogy chip van-e benne, csak annyit tudok, hogy külföldről hozták. Milyen módon lehetne megtudni a származását? Chipet meg lehet esetleg keresni benne, ha igen, akkor ennek milyen módja van, és ez anyagilag mennyi terhet jelentene? A ló nem csak hobbi célra kéne, hanem versenyzésre. Válaszát előre is köszönöm!
Kovács Bernadett

Válasz:
A chip leolvasásának egyszerű módja van. Létezik egy chipleolvasó készülék, amivel több állatorvos is rendelkezik az országban. A chipleolvasás költsége kb: 6000-8000.- Ft. Ha nincs chip a lóban akkor nehezebb az azonosítás. Utána kell járni, melyik országból származik, ill. milyen tenyésztőtől, tulajdonostól. A megszerzett származási lapot honosítani kell, ezt követően lehet versenyzésre használni a lovat.
Üdvözlettel:
dr. Bába András

 


 

Kérdező: Lutz Levente

Kérdés:
Tisztelt Doktor úr!
1 éves csikómat, egy hete ivartalanítottuk. Szeretném tudni, befolyásolja-e ez a beavatkozás negatívan a fejlődését? Sétáltatás közben a hátulsó csűdizület tájékán pattogás hallatszik, ami egy idő után elnémul. Normális dolog ez vagy forduljak állatorvoshoz?


Válasz:
Az ivartalanítás befolyásolja a csikó fejlődését, hogy negatívan-e, az megítélés kérdése. Az ivartalanított csikókon általában kevésbé fejlődnek ki a tipikusan ménre jellemző tulajdonságok, testi adottságok, azonban az egyedi szórás nagyon nagy.
A csűdizület pattogása "nem normális" dolog, de ha semmilyen más tünet nem jelentkezik (pl: sántaság) nem szokott problémát okozni, úgyhogy aligha van szükség állatorvosi beavatkozásra. Az esetek egy részében a csikók ezt kinövik.
Üdvözlettel:
dr. Bába András

 


 

Kérdező: Szabó Gábor

Kérdés:
Tisztelt Dr. Bába András!
Mit tanácsol lovam köhögése ellen?

Válasz:
Kérdése sajnos túl tág, a köhögésnek sok oka lehet. Ha a probléma még mindig fennáll, javaslom, forduljon állatorvosához, mert a köhögés okát pontosan meg kell határozni, ezután lehet megfelelő kezelést alkalmazni.
Üdvözlettel:

dr. Bába András

 


 

Kérdező: Dr. Varga András

Kérdés:
Tisztelt Doktor úr!
Lovainkat ridegtartásban neveljük, a réti szénát, zabbal, táppal egészítjük ki, mégis azt látjuk, hogy a lovak patáján nem átható patarepedések előfordulnak.
Mit tanácsol ezek kezelésére és megelőzésére?
Továbbá van-e valami szer amivel megvédhetjük lovaikat a böglyöktől, ill. kullancsoktól?
Utolsó kérdésem pedig: a csikókat születésük után 1-2 héttel már kiengedjük a legelőre az anyjukkal, lovaink tetanusz és veszettség elleni oltást kaptak, a kiscsikók mikor kapják meg ezeket és szükség van-e arra, hogy más formában is megóvjuk őket a fertőzéstől?
Köszönettel:
Dr. Varga András

Válasz:
Amennyiben a tartási hely talaj száraz homoktalaj, az már magában elősegítheti a leírt patarepedések kialakulását. Megelőzésnél három szempont is van:
1. megfelelő patakezelés, ápolás, esetlegesen keletkező repedések, patacsorbák reszelése, kezelése kovács által, stb.,
2. a pata ápolása megfelelő patazsírokkal pataápoló spray-kel stb.,
3. a pata egészséges fejlődését elősegítő takarmánykiegészítők etetése.
Ezek elsősorban biotint, és más fontos, a pata megfelelő növekedését pozitívan befolyásoló anyagokat tartalmaznak. Számos ilyen készítmény van a piacon, pl: Ceratobiotin, Provita Bi, Biotin H, Biotina, Kerabol, Hoof-Plus, stb.

Léteznek olyan szerek, amelyekkel a lovakat a rovarokkal szemben meg lehet védeni, legalább 15-20 féle ilyen készítmény kapható lovasboltokban (lemosók, samponok, krémek, stb.) Egyes tulajdonosok fokhagymakivonatot és B vitaminokat etetnek a lovukkal és eszküsznek e módszer hatékonyságára.

Harmadik kérdésére válaszolva:
A csikókat 3 hónapos korukban érdemes oltani tetanusszal, veszettség ellen hat hónapos koruk után, alaphelyzetben más védelemre nincs szükség, indokolt esetben (sérülésveszélyes környezet, stb.) a csikók föccstejjel kapott passzív védettségét ki lehet egészíteni tetanusz szérum, ill. hiperimmun szérum adásával. A herpeszvírus okozta megbetegedések és a lóinfluenza ellen 4 hónapos korban szoktunk elkezdeni vakcinázni.
Ha fentiekkel kapcsolatban bármi egyéb kérdése felmerül, örömmel várom őket.
Üdvözlettel:
dr. Bába András

 


 

Kérdező: Kálmán Alida

Kérdés:
Tisztelt doktor úr!
Az interneten bukkantam rá az Ön honlapjára és a lehetőségre, hogy kérdést lehet feltenni. Én most tanácsot kérnék... pontosabban már nem is tanácsot. Ma halt meg az egyik ékszerteknősünk... 10 éves volt. Elvittük orvoshoz, mert csúnya seb volt a farkán, és kicsit kábának is tűnt...
Három-négy nappal ezelőtt még semmi baja nem volt (látszólag) két napja láttuk meg a sérülését, majd láttuk, hogy a szemhéja is kékes lett... Ma elvittük orvoshoz. A sebre azt mondták, semmi gond, a kékes szemre, hogy kalcium hiány. Kapott szurit, visszatettük a dobozba... és elkezdett vérezni, pontosabban véreset kakilni... Kapott vérzéscsillapítót is az orvostól, hazajöttünk megnéztük, és azt láttuk, eltűnt az a hártya, ami a páncéljánál lezárja a külvilágtól a belső részeket. Azaz a lába mellett be lehetett látni a teknősbe, láttuk a beleit... (Szerintem, mikor az orvos kihúzta a lábát, már lehetett látni, de amikor elindultunk vele az orvoshoz, nem vettük ezt észre, pedig megmostuk... Az orvos viszont - mikor kihúzta a lábát és belenézett, azt mondta, hogy nem lát semmit, pontosabban szépen átlátható) Akkor mikor és miért történhetett ez vele? Utána hazahoztuk, nagyon hasmenése volt, (ezért mostuk le és akkor láttuk a hártya hiányát. Telefonáltunk az orvosnak, aki azt mondta hagyjuk békén most, majd mikor visszamegyünk a következő kalcium injekcióra, majd megnézi) a vérzés elállt, viszont egyre kábább lett, folyton elaludt majd felriadt... Egy fél óra múlva, hogy hazajöttünk újból taxiba vágtuk magunkat és visszamentünk az orvoshoz. A taxiban meghalt... Mi lehetett ez? Volt már valakinek ilyen tapasztalata? Már kibőgtük magunkat, de tudni szertnénk, mi történt vele... Az orvos megnézte a halott állatot, de tanácstalan volt!
Üdvözlettel: Kálmán Alida


Válasz:
Köszönöm, hogy megkeresett kérdésével. Előrebocsátom, hogy lovakkal foglalkozunk, ennek ellenére megpróbálok válaszolni kérdésére. A leírtak alapján nehéz megmondani, hogy mi okozta teknőse elhullását. De annyi bizonyos, hogy amennyiben a sérülés kapcsán megnyílt a hasüreg, az halált okozhat. Megadnám Önnek egy kollégám nevét és címét, aki ékszerteknős specialista, bizonyára kimerítőbb választ tud adni kérdésére. Dr. Sátorhelyi Tamás, e-mail: t.sat@axelero.hu tel.: 06-30-9770-677. Üdvözlettel:
Dr. Bába András

 


 

Kérdező: Povázsai Szilvia

Kérdés:
Tisztelt Doktor úr!
Miért lényeges, hogy egy ló be legyen "sütve"? Semmilyen más azonosítási eljárás nem honos nálunk, ha jól tudom. Ha minden papírja adott egy pacinak a származásáról és teljesen hobby céllal szeretnénk tartani, akkor is lényeges, hogy legyen?
Válaszát megköszönve, P. Szilvia

Válasz:
Más módon azonosítható lovak is vannak Magyarországon. Vannak fagyasztott jellel, chip-pel ellátott, tetovált, ill. csak a külső jegyek alapján leírt lovak. Azonban ma, a Magyarországon érvényes gyakorlat szerint, minden itthon született lovat sütéssel kell azonosíthatóvá tenni. Az egyedi azonosítás kötelező. Ha a ló nincs egyedileg jelölve, nem lehet meg "minden" papírja, maximum valóban csak a származását lehet igazolni. Mindazonáltal, ha Ön a lovát nem verseny, csak hobbi célra tartja, és fedeztetni sem akarja, könnyen lehet, hogy ezt soha senki sem fogja Öntől számon kéni.
Üdvözlettel:
dr. Bába András

 


 

Kérdező: Puskás Ilona

Kérdés:
Tisztelt Doktor úr!
Tudom, hogy 2004. május 1-től lóútlevél lesz kötelező, pl. szállításkor.
Ha el szeretnék menni 3 napos túrára, elején-végén szállítással, akkor ki kell hívnom az állatorvost, hogy mehet-e a ló, erről igazolást kapok, pontosabban be lesz vezetve a lóútlevélbe.
Ez az állatorvosi igazolás meddig érvényes? Mert érdekes lenne, ha 3 nap múlva újból ki kellene hívni az állatorvost, hogy a ló szállítható-e?
Hogyan működik ez?
Köszönöm válaszát:
Puskás Ilona

Válasz:
Sajnos pillanatnyilag a mi információink is hiányosak még a lóútlevelet illetően. Ígéretet kaptunk arra vonatkozólag, hogy március folyamán bővebb tájékoztatást kapunk. Amennyiben március második felében megkeres kérdésével (amennyiben addig más forrásból esetleg nem tájékozódik), remélem, kimerítő válasszal szolgálhatok majd.
Üdvözlettel:
dr. Bába András

 


 

Kérdező: Kiss Virág

Kérdés:
A ló, amit lovagolok, elhagyta kb. két hete a patkóját a bal elejéről és nagyon sántított. Kétszer is újravasalták, de két nap jóllét után újra sántít. Akkor feltehetően szoros volt a patkó, mert be is melegedett a lába, de azóta megnézték, megvasalták, szárazak az inai, hideg a lába, mégis biccent szinte folyamatosan minden talajon valamelyik első lábára. A kovács megnézte, állítólag nem érzékeny, a gazdája szerint szimulál. Szerintem meg nem, lenne is kedve, de folyton le akar esni a feje, úgy sántít. Mi lehet vele? Lehet, hogy nincs fájdalma, mégis gondja van? Terepen sétáltunk vele, mehetnékje volt, bár ahogy a hó beragadt a patájába még jobban sántikált. "Micsináljak?" Úgy aggódom érte!!!
Kiss Virág

Válasz:
A ló biztosan nem szimulál, és vagy a patájával, vagy lába más részével kapcsolatban továbbra is fennáll a probléma. Ha még mindig fennáll a sántaság, mindenféleképpen alapos, szakállatorvos által végzett sántaságvizsgálatot javasolok (érzéstelenítés, RTG, stb.)
Üdvözlettel:
dr. Bába András

 


 

Kérdező: Povázsai Szilvia

Kérdés:
Doktor úr!
Elnézést, hogy újra zargatom, de a lovam sántításával kapcsolatosan teljesen tanácstalan vagyok. Aki oltani szokott járni a lovardánkba /Mustang lovasklub, Dunaharaszti/ állatorvos is nézte, de semmilyen külső jelet nem talál /talán a szaru rész nagyon enyhén érzékeny/. Sehol nem melegszik, lépni tisztán lép, ügetésben sánta /elvileg a két első lábáról van szó, de inkább csak a jobb első/. Télen levettük a patkót és még arra gondolok, nem későn kapott-e újra patkót és a fagyos talajtól megnyomódott neki valamilye. Ha kiteszik a karámba akkor 15-20 percet pajkosan ugrál, majd határozottan látom rajta, hogy fájdalma lehet, amikor élesebb szögben kellene fordulnia. Napközben általában álldogál, jó kedvű, étvágya van. Már volt, aki azt az ötletet adta, érzéstelenítsük el valahogy a felső lapockáinál és akkor kizárható lenne pontosabban mi baja lehet... Ezt én elég abszurd ötletnek tartom. Kisbéri félvér, 15 éves herélt. Mi az Ön véleménye? Válaszát előre is megköszönve, Povázsai Szilvia
Tisztelt Povázsai Szilvia!

Válasz:
Lova lábának érzéstelenítéses vizsgálata mindenképpen jó ötlet, bár a felső lapocka kifejezés nem kifejezetten állatorvosi megfogalmazás. Komolyra fordítva a szót mindenféleképpen egy lovas szakállatorvos által elvégzett korrekt sántaságvizsgálat kéne, amelynek része az érzéstelenítés is, ezen kívül egyéb vizsgálatok (pl: RTG, stb.).
Üdvözlettel:
dr. Bába András

 


 

Kérdező: Edina

Kérdés:
Tisztelt Doktor úr!
4 éves kancám bőrén csípésszerű kis dudorok láthatók, főleg a nyaka és marja tájékán, mindkét oldalon. Amikor vakaróval tisztítom, bőrdarabkák jönnek le róla, mintha hámlana. A lovat múlt nyáron vettem és eleinte észre sem vettem ezeket a dudorokat (mivel a szőr eltakarja őket), csak később, vakarás közben. Az állatorvos úgy gondolta, hogy rovarcsípések lehetnek, de nem kezelte őket semmivel! A dudorok azonban még mindig megvannak és kezd nyugtalanítani a dolog. Ezen kívül a sörény tövénél és a mar tájékán korpaszerű fehér port észleltem vakarás közben. Ön szerint milyen bőrbetegségekről lehet szó? Hogyan lehet ezeket kezelni? Válaszát előre is köszönöm!
Edina

Válasz:
Sajnos e-mailen keresztül nehéz erre a kérdésre válaszolni, hiszen ennek a problémának számos oka lehet (rovarcsípések, allergia, gomba, baktériumok, paraziták, stb.). Ezt mindenképpen látni kellene, és még az is lehet, hogy ez is kevésnek bizonyul és csak laboratóriumi vizsgálattal lehet a betegség végére járni. Ezért azt javaslom, hogy bőrgyógyászathoz értő lovas állatorvossal nézesse meg a lovát.
Üdvözlettel:
dr. Bába András

 


 

Kérdező: Judit

Kérdés:
Kedves Doktor úr!
A barátnőmnek most ellet először a lova, és mialatt vemhes volt, odavittek a lovardába egy új lovat, ami nem volt karanténban. Az új ló áthozott egy vírust, amit "herpesz vírusnak" hívnak! Már 3 kiscsikó elpusztult, köztük a barátnőmnek az újszülött csikója is:(!! Mit lehet most tenni?(el kell hagyni a lovardát?) Lehetett volna valamit tenni a kiscsikó egészsége érdekében?(úgy értem, hogy injekció, vagy valami ilyesmi) Miután megszületett rá egy félórára el is pusztult. A másik két csikó úgy pusztult el, hogy az egyik már az anya ló hasában, a másik meg három napot élt!!! Szeretnék többet megtudni erről a betegségről!!!

Válasz:
Sajnos a herpesz vírus aránylag elterjedt kórokozó mostanában. Lovaknál vetélést, bénulást, tüdőgyulladást, halált okozhat. Magyarországon a lovak többsége rendszeresen vakcinázva van, de a vakcinázás nem jelent biztos védelmet. Mindenestre tény, hogy vakcinázott állományokban sokkal enyhébb a lefolyás, pl. az állomány egy részének elhullása helyett csak néhány lázas ló van, esetleg vetélések történhetnek. Ha kiderült volna, hogy a ló hasában a csikó herpeszvírus okozta betegségben szenved, valószínűleg akkor sem lehetett volna megmenteni. Van egy vakcina, amit vemhes kancáknak lehet adni a herpeszvírus ellen a szokásos oltások mellett pluszban, de ez sem nyújt biztos védelmet, főképp a már fertőzött magzat esetében. A karantén kényes kérdés, elméletileg valóban szükség volna rá, azonban a mai magyar sportlovardákban a gyakorlat szerint képtelenség működtetni őket, ugyanis folyamatosan változik az állomány, hétvégenként versenyekre járnak, esetleg a tartás helyszínén is rendeznek versenyeket, stb. tehát egy lovardában nehéz megakadályozni a vírusok mozgását. A lovarda tulajdonosainak felelősségét ennyi információ alapján nem lehet megállapítani, de ha a mai magyar reálisan megvalósítható gyakorlatot vesszük figyelembe, akkor valószínűleg nem felelősek. Várom további kérdéseit a témával kapcsolatban.
Üdvözlettel:
Dr. Bába András

 


 

Kérdező: Povázsai Szilvia

Kérdés:
Tisztelt Bába úr!
Nekem egy kisbéri herélt 14 éves lovam van, aki nagyon jó kondíciónak örvend. Kicsit aggódom, ugyanis hétközben én csak este 7-8 óra körül tudom és szoktam őt lemozgatni. Nálunk nincs fedeles lovarda, ezért a téli bundáját nem is nyírattam, nehogy meghüljön vagy bármi. Amikor nagyon virgonc, akkor igencsak mozgékony és ezért izzad is. Tegnap este tapasztaltam, hogy kb. 3 különböző alkalmommal köhintett /inkább talán tüsszentett/ és a bal orcimpájában találtam is némi fehéres váladékot, ami nem "páralecsapódásnak" tűnt. Ráadásul tegnap figyelmetlen voltam és mire végeztünk nagyon felélénkült a szél és ez biztos nem tett jót neki az izzadása miatt. Kérdéseim:
- hossszútávon téli időszakban ugye nem gond az esti mozgatás a tüdeje szempontjából?
- mivel tudnám elejét venni esetleges nagyobb bajnak /meghülés, megfázás/, góc kialakulásának? Pld. lándzsás utifű szirup /biztos buta dolog, de hiszem, hogy bizonyos gyógykészítmények, amik nekünk embereknek készültek, az állatok esetében is jók lehetnek, vagy van erre valami kifejezetten lónak való hatékony szer?
Természetesen igyekszem, hogy minnél kevésbé legyen izzadt este, illetve betakarom a boxban, de szeretném ha most sem lenne nagyobb baj és valami megelőző kezelés talán az immunrendszerének is jót tenne...
Köszönöm türelmét és válaszát is előre, Povázsai Szilvia

 

Válasz:
Az egészséges ló megfelelő bánásmód esetén természetesen télen is mozgatható akár este is minden további nélkül. Hogy pillanatnyilag van-e probléma a lovával, azt nem tudom megmondani, ennyi tünetből még nem vonható le következtetés. Mindenesetre egy alaposabb állatorvosi vizsgálat mindenféleképpen szükséges, hogy egy esetleges megfázás esetén idejében el lehessen kezdeni a kezelését. Ilyen korú lónál idült légzőszervi problémák is szóba jöhetnek természetesen, ezért is van szükség a vizsgálatokra. Számos készítmény -mint a lándzsás utifű is- van forgalomban enyhe megfázásokra, és a légzés könnyítésére, ezek természetesen használhatóak, de komolyabb probléma esetén nem elegek. Állatorvosi gyógyszer formájában is létezik a lónak kifejezett imunrendszer erősítő injekció.
Üdvözlettel:
Dr. Bába András

 


 

Kérdező: Csordás Andrea

Kérdés:
Dr. Bába Anrás! Szeretnék egy lovat vásárolni, de még nem vagyok mindenben biztos. Egy barátom azt mondta, ha egy kanca min. háromszor sárlott, de nem fedeztették be, akkor nem sárlik többé. Igaz ez? Válaszát előre is köszönöm: Csordás Andrea


Válasz:
Ez nem igaz, a kanca akkor is sárlik később, ha nem fedeztették be. Vannak kancák, amelyek egész életükben rendszeresen sárlanak, és soha nem fedeztették őket. A sárlás elmaradásának általában egész más oki vannak.
Üdvözlettel:
Dr. Bába András

 


 

Kérdező: Hegedűs Károly

Kérdés:
Kérdésem lenne a lovak mesterséges megtermékenyítésével kapcsolatban. Olyan információhoz jutottam, hogy létezik egy lista melyből ki lehet választani a kívánt fedezőmént. A spermát postán elküldik és a megfelelő állatorvos behelyezi. Hol találom ezt a listát és kb. milyen összegért küldik el?
Köszönettel: Hegedűs Károly

Válasz:
Valóban léteznek ilyen kiadványok, de a szezon csak februárban kezdődik, és akkorra lesznek ilyen listák. Kérem érdeklődjön később.
Üdvözlettel:
Dr. Bába András

 


 

Kérdező: Csenge

Kérdés:
Tisztelt Doktor úr!
1,5 éves kancacsikóm orrán kis területen szemölcs-szerű kinövések jelentek meg körülbelül 1 hónapja (karfiol-szerű). Vártunk vele az állatorvos tanácsára, azóta azonban kicsit több lett rajta. Nem tudom mitől van és hogyan segíthetnék rajta. A csikó rendesen eszik, látszólag őt nem, csak engem nyugtalanít betegsége. Segítségét előre is köszönöm.
Tisztelettel: Csenge

Válasz:
A lova betegségét papillomatózisnak hívják. Általában nem szokott különösebb problémát okozni, és néhány hónap alatt elmúlik magától. Egy darabig egyre több "szemölcsszerű" képlet van a lovon, majd számuk csökkenni kezd. Vannak ugyan kezelési lehetőségek, de kevéssé hatékonyak, és mivel a betegség mindenféleképpen elmúlik, általában valóban csak azt szoktuk tanácsolni, hogy türelemmel kell várni. Ha úgy érzi, hogy mégis szükség lehet konkrét kezelésekre, írjon, és tájékoztatom a lehetőségekről.
Üdvözlettel:
Dr. Bába András

 


 

Kérdező: Ónodi Ágnes

Kérdés:
Tisztelt Doktor úr!
Arról szeretnék érdeklődni, hogy melyik weboldalon találhatok információt a lovak homeopátiás kezeléséről? És, hogy a lovak betegségeiről, hol lehet képeket találni az interneten?
Előre is köszönöm a segítségét!
Ági

Válasz:
Azt ajánlom, hogy a www.lovas.lap.hu weboldalon a "lovaink egészségéért" címszó alatt lévő webcímeket nézze át, illetve az oldal keresőjében találhat ilyen típusú honlapokat.
Üdvözlettel:
Dr. Bába András

 


 

Kérdező: Somogyi-Tóth Katalin

Kérdés:
Jó napot Doktor úr!
A lovam orrán szemölcsök jelentek meg, amik úgy tűnnek lassan nagyobbodnak. Mitől lehet ez? Elképzelhető, hogy legelés közben valamivel megszúrta, vagy esetleg vitaminhiány? Mivel kezeljem hogy elmúljanak ezek róla, mert nem a legszebb látvány. Köszönöm segítségét.

Válasz:
A lova betegségét papillomatózisnak hívják. Általában nem szokott különösebb problémát okozni, és néhány hónap alatt elmúlik magától. Egy darabig egyre több "szemölcsszerű" képlet van a lovon, majd számuk csökkenni kezd. Vannak ugyan kezelési lehetőségek, de kevéssé hatékonyak, és mivel a betegség mindenféleképpen elmúlik, általában valóban csak azt szoktuk tanácsolni, hogy türelemmel kell várni. Ha úgy érzi, hogy mégis szükség lehet konkrét kezelésekre, írjon, és tájékoztatom a lehetőségekről.
Üdvözlettel:
Dr. Bába András

 


 

Kérdező:

Kérdés:
Tisztelt Doktor úr!
Érdeklődni szeretnék a lovak leggyakoribb betegségeiről, és azok felismerési lehetőségéről, megelőzéséről.
Előre is köszönettel és tisztelettel
Nóra

Válasz:
Kérdésére sajnos nehéz érdemben válaszolni, hiszen még a fontosabb betegségek rövid leírása is több tíz oldalt tenne ki. Most jelent meg a Mezőgazda Könyvkiadó gondozásában a "Lóbetegségek" című összefoglaló mű. Ebben minden kérdésére megtalálja a választ az alapvetőbb és a kevésbé alapvető kérdéseket illetően egyaránt. Természetesen, ha bármilyen konkrét betegségre vagy problémára vonatkozó kérdése van, örömmel állok rendelkezésére.
Üdvözlettel:
Dr. Bába András

 


 

Kérdező:

Kérdés:
Szeretném tudni, hogy nem terheli-e le a kancát, ha 2,5 éves és tavasszal fog elleni??? Mikortól lehet befedeztetni?
Nóra

Válasz:
2,5 évesen korai a kancának az ellés. Ha tavasszal ellik, akkor ezzel már nincs mit tenni, ellenben a jövőre vonatkozóan, amennyiben tervezik még lovaikat fedeztetni, javaslatom, hogy ezt 3-4 éves koruk előtt ne tegyék meg. A túl korai vemhesség nagyon megerőltető lehet a fiatal szervezet számára.
Üdvözlettel:
Dr. Bába András

 


 

Kérdező: Szilvi

Kérdés:
Kedves Doktor úr!
A múlt hónapban júli 12.-én fedeztettem a kancámat ( mesterségesen) és a napokban amikor kint van karámban és a másik herélt lovam megzavarja vagy elűzi a szénától nagyon enyhe sárlásra utaló jeleket ad. Kérdésem tehát az lenne hogy szoktak-e a lovak hasonló helyzetben sárlást mutatni (Pl. A megijed egy másik lótól) vagy ez annak a jele hogy nem fogott és vissza fog sárlani! A másik rövid kérdésem az hogy vemhes kancát lehet-e Palo Gel nevű anyaggal féreghajtani? Nem árt a magzatnak?
A Válaszát előre is köszönöm

Válasz:
Első kérdésére válasz: mindkét lehetőség fent állhat. Lehetséges, hogy kancája vemhes, de álsárlást mutat, és lehet üres is. A megoldás egyszerű - vemhességvizsgálatot kell végezni a kancán. Második kérdésére a válasz: a Palo Géllel nyugodtan féreghajthatja a kancáját, nem fog ártani a magzatnak.
Üdvözlettel:
Dr. Bába András

 


 

Kérdező: Károly

Kérdés:
Kedves András,
Kezdő lótartóként a következő dolog érdekelne. Mi az a minimális illetve javasolt oltási program, ami egy 9 éves oltási lap nélküli, ridegtartásban közel 30 lóval együtt élő, naponta mozgatott egészséges hobby ló számára ajánlott.
Köszönettel
Karesz

Válasz:
Többféle lehetséges oltási program van. Most leírunk egy általunk javasolt oltási programot, amely több oltásból áll és alaposabb védelmet nyújt az egyszerűbb módozatoknál.
1. oltás: Equilis Resequin
2. oltás: 2 hét múlva tetanusz vakcina
3. oltás: 4 hét múlva Equlis Resequin
4. oltás: 2 hét múlva tetanusz vakcina
5. oltás: 2 hét múlva veszettség ellen
6. oltás: 3 hónap múlva Equilis Resequin
7. oltás: 2 hét múlva tetanusz
8. oltás: 5 hónap múlva veszettség
9. oltás: 2 hét múlva Equilis Resequin
Ezt követően 6 havonta Equlis Resequin-t kell kapnia a lónak és évente egyszer (12 havonta) tetanusz és veszettség ellen kell vakcinázni.
Üdvözlettel:
Bába András

 


 

Kérdező: Boglárka

Kérdés:
Tisztelt Bába András Doktor úr!
Ezúton szeretnék érdeklődni, hogy az Ön tudomása szerint létezik-e Magyarországon kiadott, a lovak betegségeivel foglalkozó szakkönyv? Válaszát előre is köszönöm
Tisztelettel,
Vincze Boglárka
(állatorvos jelölt)

Válasz:
Igen, létezik ilyen könyv. Most jelent meg a Mezőgazda Kiadó gondozásában Horváth Zoltán állatorvos által szerkesztett „Lóbetegségek” című kiadvány, 5800.-Ft-os áron.
Üdvözlettel:
Dr. Bába András

 


 

Kérdező: Judit

Kérdés:
Tisztelt Doktor úr! Kb. 3 hete vettem észre, hogy a lovam marja mögött egy duzzanat van, ezért nem is lovagoltam mostanában rajta, a helyi állatorvos azt mondta, hogy nyeregtörés, és pihennie kell, de 3 hete a duzzanat ugyan olyan.Szeretném az Ön tanácsát kérni, hogy mit csináljak? A Segítségét előre is köszönöm, Márkus Judit.

Válasz:
Sajnos a nyeregtörések nagyon lassan gyógyulnak, a megfelelő kenőcsökkel is csak alig lehet gyorsítani a gyógyulást. Azonban ha három hete semmit sem változott a duzzanata, felmerül e lehetősége annak is, hogy habár annak látszik – mégsem nyeregtörés. Levele alapján természetesen még mindig az látszik a legvalószínűbbnek, hogy valóban nyeregtörésről van szó, azonban érdemes további vizsgálatoknak alávetni a lovat, hogy az egyéb lehetőségek kizárhatóak legyenek. Úgyhogy azt tanácsolom, hogy hívja ki újra állatorvosát, vagy egy lovas specialistát, és kérjen további vizsgálatot.
További kérdése esetén állok rendelkezésére.
Üdvözletel:
Dr. Bába András

 


 

Kérdező: Julcsi

Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr!
Az Equidom honlapon keresztül értesültem az Ön segítségnyújtási lehetőségéről. Az itteni állatorvosokhoz nem igazán tudok fordulni, mert úgymond „félvállról” kezelik a dolgokat. A lovam savós patairha- gyulladást kapott. Már nem sántit a lábára, de szembetűnö jele még van a betegségének. A jobb hátsó pataja olyan, mintha az aljától a feléig vastagabb lenne. A vastagságot kerületileg értem. Elnézést kérek a megfogalmazásért, szinte alig tudok valamit a lóbetegségekről. Sokak szerint minden betegség a ló patáján meglátszik, és nincs már semmi baja. Ezt nem is vitatom, de szerintem még mindig nem jött rendbe a lovam. Hallottam olyanról is, hogy egy gyógykörmözés segítene neki. Kérem, tud nekem valamilyen megoldást mondani, amivel biztosan és véglegesen rendbe tudom hozni a lovamat? Sokak szerint megörültem, mert kizártnak tartják, hogy fájna a lónak a patája. De én viszont érzem, hogy még mindig nincs teljesen rendben.
Előre is köszönöm a segítségét!
Tisztelettel:
Julcsi

Válasz:
Kedves Julcsi!
Lovának patájáról egy röntgen felvételt kéne csinálni - ezen lehetne látni, milyen állapotban van a pata, milyen a szarutok, és a patacsont helyzete is tisztázódna. A következő lépés valóban a gyógykörmölés, amelynek pontos módját a pata állapota, a röntgenfelvétel eredménye is befolyásolja. A gyógykörmölés mindenféleképpen fontos s javasolt, a további szövődmények, torzulások elkerülése végett, a megfelelő gyógyulás érdekében.
Ha további kérdése van, állok rendelkezésére.
Üdvözlettel:
Dr. Bába András

 


 

Kérdező: B.Beáta

Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr!
4 hete kiscsikónk született, ami sajnos hatalmas méreténél fogva nem fért el a vehemben es igy csüdben hajlott mellső lábakon kezdett el jarni.
Állatorvosunk tanácsára begipszeltettük a lábait bízva abban, hogy ez hozzásegíti ahhoz, hogy megtanuljon a patájára állni. A sok fekvestől viszont annyira elgyengültek a lábai, hogy ma már úgy kell felemelni hogy szopni tudjon.
Tanácsot szeretnék kérni, hogy lehetne fokozatos terheléssel járni tanitani a kiscsikót, mielőtt teljesen elgyengülne.
Köszönettel:
B.Beáta

Briss csikó

Válasz:
Kedves B.Beáta!
Véleményem szerint a csikó - már amennyire a kép alapján megítélhető - további gipszelést igényel. Mindenféleképpen könnyű, üvegszálas gipszet kell rárakni és csak a szükséges, minimális mennyiséget a megfelelő helyre. A csikónak érdemes adni korának megfelelő vitamin- és ásványi anyag kiegészítőket. Terhelését fokozatosan növelve, mozgatni kéne, minél többet fölkelteni, szopásra biztatni, izmait masszírozni. Továbbá szükség van egy alapos általános állatorvosi vizsgálatra, hiszen könnyen lehet, hogy a csikónak más problémái is vannak, ebben az esetben a szövődményeket illetve a kísérőbetegségeket is kezelni kell. Az ilyen csikók döntő többsége - ha egyéb problémájuk nincs - teljesen rendbe szoktak jönni megfelelő odafigyelés és kezelés mellett. A leírtak természetesen csak egy feltételezett diagnózison alapulnak, az elmondottak és a kép információit figyelembe véve. Pontos véleményt csak a csikó alapos vizsgálata után lehetne mondani, úgy hogy a valódi javaslatom tulajdonképpen egy lógyógyász specialista állatorvos bevonásával végzett vizsgálat.
Üdvözlettel:
Dr. Bába András

 


 

Kérdező: Kollár Veronika

Kérdés:
Tisztelt Dr. Bába András!
A kővetkező problémával szeretnék Önhöz fordulni: Van egy 11 éves kancám, aminek a bal hátsó lábán a pata felett lett egy seb, ami viszont hónapok óta nem múlik el, mindig keletkezik rajta egy vastag heg, ami leesik, de újranő, a seb alatt kicsit gennyes. Már két-három ilyen heg is van egymás közelében. Ha megpróbálom leszedni, az szemmel láthatóan fájdalmas a kancának. Egyéb problémát nem okoz, a ló nem sántít.
Előre is köszönöm tanácsát, hogy ezt mivel lehetne kezelni.
Kollár Veronika

Válasz:
Kedves Kollár Veronika!
Mindenféleképpen érdemes volna lovának sebeit gyógyszeresen kezelni. A piacon most már nagyon jó túlsarjadzást gátló és hámosodást, gyógyulást elősegítő gyógyszerek vannak. Természetesen elképzelhető, hogy nem szokványos sebekről van szó, azonban ezt csak állatorvosi vizsgálat alapján lehet eldönteni. Ahogy azt is, hogy az adott esetben a többféle lehetséges gyógyszer közül melyik a legjobb. Mi ilyen esetekben a következők közül szoktunk választani (csak néhány példa, a felsorolás nem teljes):
- Mikulitz kenőcs, - Neogranormon, - Vitamerfen, - Novugen, - Pana Veyxal, - Vulketan, - Kék Kenőcs, - körömvirág kenőcs, stb.
Tehát javaslatom, hogy amennyiben van rá lehetőség, mindenféleképpen nézessék meg egy lóhoz értő állatorvossal, és ő döntse el a kezelés módját, egyébként meg célszerű a sebet 10%-os betadin oldattal fertőtleníteni és a fentebb felsorolt szerek közül a legmegfelelőbbet kiválasztva kezelni. Ha egy teljesen „szokványos” sebről van szó, a Pana Veyxal és a Vitamerfen aránylag gyorsan meggyógyítja. De nem győzőm hangsúlyozni, hogy ez egy távdiagnózis, korántsem biztos, hogy megfelel a valóságnak - ezt a sebet látni kéne, hiszen az sem zárható ki leírása alapján, hogy nem csüdsömörről van szó, ami szintén más kezelést igényel.
Várom esetleges további kérdéseit.
Üdvözlettel:
Dr. Bába András

A TAKARMÁNYOZÁSRÓL
Kérdező: Enikő
Kérdés:
Nyáron eltett szénánk alsó sorainál most vettük észre, hogy igen erősen megpenészedett. Szomszédom szerint nyugodtan fel lehet etetni, ők is mindig ezt tették és sohasem vettek észre a lónál semmi problémát. Valóban nem árt a lónak a kissé penészes takarmány?
Válasz:
Nem szabad a penészes szénát megetetni a lóval, sőt nemcsak a szénát, hanem semmilyen más takarmányt sem. Még a penészes szalmát sem ajánlatos betenni a ló alá. Az ilyen takarmány és alom használata esetén számos negatív egészségügyi következménnyel számolhatunk. Nemcsak hosszútávon okozhat különböző betegségeket a penészes takarmány, de akár egyszeri etetéssel is bekólikázhat a lovunk tőle. A szénából felszálló penészpor, az arra hajlamos lovaknál légzőszervi betegségeket okozhat. Pl: a „COPD” kialakulásában is fontos szerepet játszik.
Ha további részletekre kíváncsi, kérem jelezze. Szívesen állok rendelkezésére.
Üdvözlettel:
Dr. Bába András

A LÉGÚTI BETEGSÉGEGRŐL
Kérdező: Szilvia
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr!
Pár hónappal ezelőtt megvettük életünk első csikóját. Jelenleg 10 hónapos. A csikók betegségei terén sajnos nem rendelkezünk semmiféle tapasztalattal, ezért szeretném az Ön segítségét kérni. Kb. 3 héttel ezelőtt erős orrfojásra, és köhögésre lettünk figyelmesek. A körzeti állatorvost ki is hívtuk, aki egy injekciót adott be Neki. Sajnos nem voltunk elég figyelmesek és nem tájékozódtunk, hogy milyen gyógyszert kapott a csikó. A probléma azóta is fenn áll, igaz a tünetek egy kicsit enyhébbek. Kérem tájékoztasson, hogy ilyenkor mi a teendő.
Segítségét előre is köszönöm!
Válasz:
Kedves Szilvia!
A legfontosabb teendő először is egy alapos vizsgálat. Ennyi információ alapján nehéz megmondani, hogy a kezelést illetően mi a „teendő”. Amíg nem tudjuk pontosan, hogy mi a csikó problémája, nehéz tanácsot adni a kezelést illetően. Egyszóval, újra ki kell hívni az állatorvost, akár a körzetit, akár egy lóspecialistát, aki megvizsgálja a csikót, felállítja a diagnózist és meghatározza a kezelés módját. Ez már csak azért is fontos, mert ilyen tüneteket több különböző kórokozó (baktérium, vírus) is tud okozni és némelyik komoly szövődményeket is okozhat a csikónak, akár egész életére kiható problémát előidézve. Amíg az állatorvos ki nem érkezik, addig is érdemes hőmérőzni a csikót, követve, hogy változik a hőmérséklete. (A csikók normális hőmérséklete általában 37,5 és 38,5 celsius között van). Várom továbbra is kérdéseit, akár ezen ügy részleteivel kapcsolatban, akár más probléma esetén.
Üdvözlettel:
Dr. Bába András

 

A SEBKEZELÉSRŐL